הפחתת אלימות בעזרת התזונה


מחקר שמשכו המתוכנן שלוש שנים, ותקציבו 2.8 מיליון דולר, ינוהל על ידי מומחים מהמחלקה לפיסיולוגיה באוניברסיטת אוקספורד ברשותו של פרופ' ג'ון שטיין בבתי כלא לעבריינים צעירים באנגליה.
המחקר יתבסס על מחקרים קודמים שהיוו פיילוט ותוצאותיהם הראו הפחתה של עד 47% בהתנהגות אלימה בעזרת תוספי תזונה. החוקרים מאמינים שאם יצליחו לקבוע מה מערך הטיפול הרצוי, ניתן יהיה להרחיב את היישום לאוכלוסיה שמחוץ לכותלי בתי הסהר – מוסדות חינוך וכד'.

מחקר הפיילוט הראשון כלל 231 עבריינים צעירים במאסר, אשר חולקו רנדומאלית לשתי קבוצות: הקבוצה של ההתערבות קיבלה תוסף תזונה סטנדרטי של מולטי ויטמין-מינרל, המכיל כמויות פיזיולוגיות רגילות, ובנוסף תוסף של חומצות שומן חיוניות. קבוצת הביקורת קיבלה תכשירי פלסבו. המעקב כלל בדיקת התזונה עצמה (מעבר לתוספים), בדיקות דם, בדיקות דופק, מבחני אישיות ומבחני חשיבה. נבדקה גם הקורלציה בין כל תוצאות המבחנים הללו לפעילות אלימה כלפי אחרים, פעילות נזק עצמי וניסיונות לצרוך סמים. מחקר זה הראה הפחתה של 26% בעבירות משמעת בקבוצת ההתערבות והפחתה של 37% בעבירות אלימות חמורות. המעניין הוא שמי שחש בכך מייד היה הצוות, בעוד שהאסירים עצמם כלל לא הרגישו שיש שינוי בהתנהגותם.

משרד המשפטים ההולנדי התרשם כל-כך מהממצאים שמייד יישם ניסוי דומה על 221 אסירים ומצא 47% הפחתה בבעיות משמעת.

למרות ממצאים אלו נדרש המחקר הנוכחי כדי לאשש הממצאים לצורך קבלת תקציבי יישום בעתיד. מדענים ידועי שם עדיין מביאים פקפוק בכך שתזונה יכולה לשנות התנהגות, במיוחד באוכלוסיה מוזנת היטב, כמו זו המצויה באירופה.
החוקרים מתייחסים לביקורת זו ומסבירים כי לא ניתן ליחס התנהגות ל"חופש הבחירה" מבלי להכיר בכך שחופש זה מתבצע למעשה במוח ולכן מושפע מפעילות מוחית. לטענתם ההזנה היא גורם מרכזי המשפיע על פעילות המוח, ובעיקר הרכב חומצות השומן בתפריט – שכן המרכיב השומני במוח הוא מאוד דומיננטי, ובחלק המבני  60% הם חומצות שומן חיוניות מסוג DHA שאצל רבים האספקה שלהם בתפריט אינה מאוזנת ומספקת. ברור כיום שיש לכך השלכות.

אולי מחקר זה יהווה נדבך נוסף,  שיקדם את איזון השומן בתפריט ויביא בכך תועלת במגוון תחומי בריאות משיקים.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.